Как TikTok влияе на ресторантите и туризма

Проучване разкрива връзката между активността на ресторантите в TikTok и поведението на потребителите

от Redlink
Как TikTok ще спаси ресторантите и туризма

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

С повече от 65 милиона потребители в САЩ, над един милиард глобални потребители и постоянно присъствие в топ 10 на най-изтегляните приложения, TikTok категорично излезе от имиджа си на несериозна мрежа за бездействащи подрастващи и разкрива все по-мощен маркетингов потенциал. Влиянието на TikTok е огромно, органичната видимост на постовете е несравнима с Instagram (за Facebook вече не се и говори) и все повече бизнеси инвестират в намирането на своето място в тази крепост на съвременната култура.

През август тази година MGH проведе национално проучване в САЩ, за да разкрие връзката между активността на ресторантите в TikTok и поведението на потребителите. Оказва се, че цели 36% от потребителите са посетили ресторант или са поръчали храна за вкъщи, след като са видели TikTok видео на ресторанта. Проучването също така анкетира и създаващи съдържание в ТikTok – 65% от тях споделят, че платформата влияе върху избора им за хранене и поръчки. Тоест, тези хора не само създават съдържание в TikTok, a тяхното поведение офлайн се влияе редовно от това, което виждат онлайн.

Проучването навлиза и в детайли – от какъв точно тип съдържание се влияят потребителите, за да вземат решение да посетят или поръчат от даден ресторант. 55% от анкетираните отговарят, че водещият им мотив е, че в постовете храната изглежда апетитна, а 51% посочват уникален елемент в предложението. Ресторантите имат много широко креативно поле в TikTok, за да се възползват от необичайното и да привлекат внимание – ефекти, анимации, говорещи сандвичи, бонбони с вид на анимационни герои и т.н.

Разбира се в инфлуенсърската икономика TikTok не прави изключение – хората и тук основно се доверяват за препоръки на такива, които познават лично, а в тази мрежа влиянието на видеоклипове и влогове на блогъри и влиятелни лица е на второ място.

Друг интересен резултат от проучването показва, че потребителите са готови и на по-големи крачки, за да си доставят това, което виждат в TikTok. Например 20% от анкетираните са пътували до друг град, за да посетят ресторант, след като са видели клип, а 52% споделят готовност да пътуват в бъдеще. Почти половината анкетирани (45%) заявяват готовност да пътуват в друг щат, за да отидат до ресторант, който ги е впечатлил в платформата.

ТikTok със своя интуитивен алгоритъм залива потребителите със съответното съдържание, което може да има дългосрочен ефект върху ресторантьорството и туризма. С толкова много опции платформата се превръща в център за планиране и на пътувания, което преди хората правеха основно в TripAdvisor или Yelp.

Изглежда, че TikTok вече е фактор, който не може да бъде пренебрегнат, ако бизнесите искат да изградят по-силно присъствие онлайн. От възможността да получават обратна връзка в реално време, през безпрецедентната видимост до ниските разходи, танците, дублажите, креативността, снимките и инструментите на платформата са все по-задължителна част от маркетинговите стратегии за ресторантите и търговците, ако искат да бъдат посещавани.

* Резултатите се основават на национално проучване сред 701 жители на САЩ, които гледат видеоклипове в TikTok. Проучването е проведено на 25 август 2021 г. с помощта на SurveyMonkey Audience.