Как конкурентите може да работят за теб

Френската оптика Droit de Regard прави очни прегледи с рекламите на своите конкуренти.

от Redlink

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

От 1 януари 2020 г. очилата с диоптър във Франция са приравнени на медицинско оборудване и френските оптики са длъжни да предлагат безплатни очила на своите клиенти, като цената им се покрива от социалното осигуряване. Много оптики са се възползвали от този закон, като рекламират „безплатни очила“, които всъщност не са съвсем безплатни и за които клиентите трябва да доплатят сериозни суми за различни такси и услуги, обикновено посочени с дребен шрифт на рекламите им. Френският здравен департамент изчислява, че до 17% от французите, особено тези с по-ниски доходи, избягват да получават нови диоптрични очила поради свързаните с това разходи, които възлизат на 300 € за обикновени очила и до 600 € за очила с прогресивни лещи.

Droit de Regard е нова марка оптика, която избра да засили ефекта от този закон, за да позволи на колкото се може повече французи, независимо от тяхното финансово положение, да получат достъп до най-доброто зрително здраве. За разлика от конкурентните марки, които прикриват 100%-то покритие от осигуровките в офертата си в полза на привидно по-изгодно за клиентите оборудване, но при многобройни условия, Droit de Regard поставя този закон в основата на своята оферта към потребителите.При това, като предлага очила с най-добрите дизайни и качество и най-доброто от технологиите на лещите.

За откриването на първите си два магазина в Париж (Lafayette и Marais), Droit de Regard стартира рекламна кампания, базирана на практиките на конкурентите им, създадена от агенцията BECT Paris.

За да представи своята оферта, Droit de Regard решават да предложат безплатен очен тест на минувачите директно по улиците на Париж, но без да използват стандартните табла за преглед на зрението. Очният лекар използва билбордовете на конкурентите на марката за прегледа. Тези реклами предлагат перфектните условия за извършване на очен преглед: атрактивни оферти с едър шрифт и служебна информация със скритите специалните условия с много малък пункт на шрифта. Така разчитането на дребния текст на конкурентните оферти разкрива на доброволците както остротата на зрението им, така и "невидимата" страна на офертите на другите оптики, които са привидно безплатни, но всъщност това е предмет на много условия.

Стефан Ксиберас, президент и творчески директор на BETC коментира: „В нашия бизнес често сме принудени да използваме малък шрифт, който понякога казва точно обратното на това, което казваме с големи букви. Тази шизофрения е особено видима, извинете играта на думи, когато става въпрос за пазара на оптика. Възползвахме се от това за тази кампания и за този нов играч в света на оптиката, който със своите ценности вижда нещата малко по-различно."