Новата реклама на The Macallan – Духът на 1926

The Macallan пусна филм с музика от Simple Minds и костюми от дизайнера Кристофър Кейн, в чест на необикновена жена, част от историята на марката

от Redlink

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

„The Macallan“ е име, което е синоним на супер луксозно уиски. Може би за това допринася и The Macallan 1926 60 Year Old Fine & Rare, бутилка от което счупи световния рекорд за най-скъпо продадената бутилка уиски за всички времена по време на търг на Sotheby's през 2019 г., когато бе продадена за £1,5 милиона. Macallan 1926 60 Year Old е може би най-известното уиски в индустрията. Неговата слава се дължи на невероятно старата реколта (към 2022 г. уискито в бутилката е дестилирано преди 96 години), съчетана с 60-годишно отлежаване. Уискито е извлечено от бъчва 263, открита случайно от Хю Миткалф(бивш маркетинг директор в Macallan),след преглед на инвентара на бъчвите на Macallan през първата половина на 1980 г., а през 1986 г. от бъчва 263 са произведени само 40 бутилки. Всъщност рекордът, който беше счупен през 2019 г. (когато една бутилка беше продадена за £1,5 милиона), преди това беше държан от друга бутилка на The Macallan от бъчва 263 от 1926 г., с ръчно рисуван етикет от Майкъл Дилън, която беше продадена през ноември 2018 г. за £1,2 милиона, с което става първата бутилка уиски продадена за над 1 милион паунда.

Марката уиски The Macallan има богата история, започваща от 1824 г., когато става една от първите дистилерии в Шотландия, получили законен лиценз. През годините много хора са изиграли роля в интересната история на Macallan, но едно име се откроява особено – Джанет Харбинсън, или Нети, както я наричали галено. Именно Нети Харбинсън служи като вдъхновение за новия епичен 8-минутен филм в новата рекламна кампания на марката. Тя поема The Macallan Distillery през 1918 г. след смъртта на съпруга си и е известна като „забележителна фигура“ в историята на марката. Именно тя е отговорнa и за създаването на най-скъпия експортен продукт на компанията: The Macallan Fine & Rare 1926. Осемминутния филм „ Духът на 1926“ е създаден, за да отпразнува нейния „тих героизъм и дълбоко наследство“, като същевременно подчертава нейния ангажимент към общността и служителите на The Macallan.

Джайме Ферас, глобален творчески директор на The Macallan, който е и един от продуцентите на филма казва: „Ние открихме историята на Джанет Харбинсън, докато проучвахме The Macallan Fine & Rare 1926 и знаехме, че трябва да я споделим веднага щом научихме за нейната роля в дестилацията и отлежаването, както и за дълбокото влияние, което тя има върху бъдещото развитие на марката.“

Общността винаги е била в основата на марката и проектът съчетава работата на някои от най-добрите творчески таланти на Шотландия. Модният дизайнер Кристофър Кейн работи по костюмите, Simple Minds осигуряват саундтрака на филма, а сценарият е нa Алън Скот – сценаристът на The Queen’s Gambit - един от най-успешните сериали на Netflix. По случайност Алън Скот също така е и бивш председател на The Macallan и пра-племенник на самата Нети Харбинсън.

„Духът от 1926“ .ще бъде прожектиран в избрани кина по света и може да бъде гледан на уебсайта на The Macallan.