Инвестициите за реклама през май – пореден силен месец

Текст: Елица Павлович; Радостина Лилова от Redlink
Инвестициите за реклама през май – пореден силен месец

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Май месец е поредният силен месец за рекламодателите у нас и по света. Данните за инвестиции в телевизионна реклама показват, че на база рейтинг точки (TRPs), през май месец има ръст от 52% спрямо миналата година. Този огромен ръст е обясним с оглед факта, че миналата година май месец беше силно засегнат от противоепидемичните мерки и това се отрази на рекламните активности. Онова, което прави впечатление е фактът, че броят на доставените рейтинг точки е по-голям от тези през 2019 година.

Общо за първите месеци на 2021 година телевизионният пазар е с 26% нагоре спрямо миналата година и, което е по-важно, по-голям от този през 2019 година. Това показва стабилност и възходяща тенденция. В телевизията април и май са най-скъпите месеци за рекламодателите, тъй като в тях се излъчват най-гледаните предавания и сериали. Ръстът на инвестиции и рекламни активности в тези месеци е важен сигнал, който показва стабилност на пазара, тъй като очевидно рекламодателите не са пренасочили масово инвестициите си към по-евтини месеци, гонейки само ценова ефективност.

Същата положителна тенденция на ръст в бюджетите се отбелязва и от Global Web Index. След рекордния ръст през април, май месец подобрява резултатите и заема първото място като месецът с най-висок ръст на маркетингови инвестиции в историята на изследването. Особено добри са резултатите за Европа, където има ръст от 57.8 през април (индекс 50 е „без промяна“) до 62.5 през май месец.

Положителна е динамиката и по медии, като най-добре се представят дигиталните кампании, зад които има ръст и в дисплей рекламата, и в тази за мобилни устройства и телевизията. Останалите медии все още имат отрицателен индекс, но той намалява чувствително, като за първи месец инвестициите във външна реклама надминават тези в радио.

Тенденциите за ръст в рекламата изпреварват бавното възстановяване от кризата и показват тенденция рекламните бюджети да растат устойчиво.