Инфлуенсър маркетингът през 2021

от Redlink
Инфлуенсър маркетингът през 2021

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Инфлуенсър маркетингът вече от доста време е популярно средство за достигане до целевата аудитория на марките. COVID-19 ускори възприемането му от брандовете, тъй като те бяха принудени да преосмислят своите маркетингови стратегии с ръста на дигиталната търговия и повечето време прекарвано от потребителите в социалните медии. Тъй като все повече и повече марки започнаха да използват инфлуенсър маркетинг като основна част от кампанията си, търсенето на инфлуенсъри също се увеличи.

Всъщност, по данни на inflencermarletinghub.com 63% от маркетолозите планират да увеличат своите инфлуенсър маркетинг бюджети през 2021 г. Освен това, последните оценки на Business Insider също показват, че инфлуенсър индустрията ще се превърне в индустрия от 15 милиарда долара до 2022 г. Тези цифри са доказателство, че инфлуенсър маркетингът се готови да революционизира начина, по който марките взаимодействат и привличат вниманието на тяхната целева аудитория.

Тъй като търсенето и популярността на инфлуенсърите се увеличават, от решаващо значение е марките да обърнат внимание на свързаните с тях тенденции през 2021 г. Адаптирането към най-новите тенденции в бранша ще гарантира, че марките инвестират своето време и бюджети в правилните неща.

GoodFirms е изследователска фирма, базирана във Вашингтон, която насочва усилията си в идентифицирането на най-изявените и ефективни агенции за инфлуенсър маркетинг, които носят реални резултати на своите клиенти. GoodFirms използва стриктна методология за изследване на компаниите за да ги включи в своя лист на топ компании. Включените в листа компании освен стриктния одит на който са подложени, са насърчени и да участват в изследванията на GoodFirms. GoodFirms анкетира 82 маркетингови специалисти, за да индентифиират тенденциите в инфлуенсър маркетинга, които се очаква да са водещи през 2021 г.

КАК МАРКИТЕ ИЗБИРАТ ПРАВИЛНИТЕ ИНФЛУЕНСЪРИ ПРЕЗ 2021 ГОДИНА?

Първата стъпка към успешната инфлуенсър кампания е намирането на подходящия инфлуенсър, с когото да си партнирате. В процеса на намиране на такъв, маркетинг специалистите трябва да вземат предвид много фактори. Някои от решаващите фактори при избора на инфлуенсър са процентите на ангажираност, типовете последователи, качеството и стила на съдържанието, споделените ценности с марката и броя на последователите.

Коефициентът на ангажираност на влиянието показва колко добре аудиторията се свързва и реагира на съдържанието на инфлуенсъра. За 69,2% от анкетираните от GoodFirms маркетолози степента на ангажираност е основният фактор при избора на инфлуенсър. Процентът на ангажираност е важен, тъй като показатели като броя на последователите не гарантират нито това, че аудиторията се чувства свързана с влияещия, нито че възприема съдържанието правилно. Например, има инфлуенсъри, които имат голям брой последователи, но нисък процент на ангажираност. В такъв случай има голяма вероятност аудиторията им да игнорира съдържанието. Желателен е процент на ангажираност от 2-3% на постове на инфлуенсъра, а 4-6% ангажираност е страхотен процент. Ако степента на ангажираност е между 10-20%, тогава публикациите могат да бъдат наречени „вирусни“.

Комбинацията от силен процент на ангажираност с други маркетингови показатели като пригодност на аудиторията и ефективност на обхвата ще даде необходимата възвръщаемост на маркетинговите усилия на марката. Освен изчисляването на процента на ангажираност, друго важно нещо, което марките трябва да отбележат, е как инфлуенсърът реагира на своите последователи. Инфлуенсърите, които реагират редовно и бързо на своите последователи, създават лоялни последователи. Също така това води до все по-голям брой последователи, които се връщат на неговата страница.

Маркетолозите търсят инфлуенсъри, които имат аудитория подобна на целевата им аудитория.

Бизнесът може да извлече максимума от маркетингова кампания с инфлуенсъри, когато е фокусиран върху постигане на конкретни цели. Част от тези цели е познаването на целевата аудитория. Така че, разбира се, марката трябва да си партнира с влиятелни лица, които имат подходяща за нея аудитория. Около 53,8% от участниците в проучването са съгласни с това. За тях типът последователи, които инфлуенсърът има, е вторият по важност фактор при избора на такъв.

КАКВИ СА ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВА В ИНФЛУЕНСЪР МАРКЕТИНГА ПРЕЗ 2021?

Инфлуенсър маркетингът става все по-популярен през последните няколко години и също така се оказва по-ефективен от традиционните средства за реклама. Но подобно на всяка друга индустрия, която все още се разраства, инфлуенсър маркетингът също е изправен пред предизвикателства. Такива предизвикателства са измерването на възвръщаемостта на инвестициите, нарастващите разходи за кампаниите, фалшивите инфлуенсъри, липсата на инфлуенсъри в някои пазарни ниши и други.

Измерването на възвръщаемостта на въздействието на влиянието все още е предизвикателство за повечето марки

За 52,3% от анкетираните от GoodFirms маркетинг специалисти, измерването на възвръщаемостта на инвестицията в инфлуенсър маркетинг кампания е най-голямото предизвикателство. Има причини обаче защо е трудно да се измери възвръщаемостта на инвестициите.

Основната причина е, че целта на много такива кампании е да се създаде познатост на марката, която така или иначе е трудно да се измери. Основната причина обаче е, че има и някои технически ограничения, които имат отрицателно въздействие върху измерването на възвръщаемостта на инвестициите. Един пример за техническо ограничение е, че публикациите в Instagram не позволяват добавянето на връзки, на които може да се кликва. Това означава, че няма приписване на кликване. Тук, ако инфлуенсър добави връзка към марка, потребителите я копират и поставят в браузъра си. В този случай информацията за препращането се губи и софтуерът за анализ на марката ще разглежда това като директно посещение на уебсайта, вместо като доведено от инфлуенсър. Данните за кампанията се засягат и при други платформи социални медии, тъй като информацията за препращащи данни се губи, дори когато потребителите кликват върху връзки в мобилно приложение, което ги пренасочва към уеб страници в браузър. Също така има възможност много потребители да търсят директно в Google марка, след като видят реклама. Отново грешно приписване на посещението.

КАКЪВ ТИП ИНФЛУЕНСЪРИ СА ПОДХОДЯЩИ ЗА ОПРЕДЕЛЕНИ ИНДУСТРИИ ПРЕЗ 2021?

Петте основни типа инфлуенсъри са Mega (повече от 1 милион последователи), Macro (500K до 1 милион последователи), Mid-tier (50K до 500K последователи), Micro (10K TO 50K последователи) и Nano (1K до 10K последователи).

Инфлуенсърите се оказват по-добри от традиционните препоръки и продуктови позиционирания, но е необходимо марката да си партнира с инфлуенсър, който може да донесе максимална възвръщаемост в своята ниша.

Различните индустрии трябва да си партнират със специфични видове влиятелни лица, които са подходящи за тях.

Според значителен брой маркетолози, правилните инфлуенсъри за B2B (49,2%), електрониката (50,8%) и храните (43,1%) са средното ниво инфлуенсъри. В случая с индустрията за облекла и модата, търговците гласуват еднакво за ефективност на мега инфлуенсърите (44,6%) и макроинфлуенсърите (44,6%). За индустрията за лични грижи 43,15% маркетолози препоръчват влиятелни лица от средно ниво. Основната причина за този избор е, че докато личните грижи са субективни, аудиторията все още се нуждае от достатъчно голям брой рецензии, за да е сигурна, че рекламираните продукти/услуги са полезни и безопасни.


За медиите, музиката и развлекателната индустрия значителен брой маркетолози (50,8%) са на мнение, че мега инфлуенсърите са най-добрият избор. Следва индустрията на изкуствата, хобитата и „направи си сам“. Този тип съдържание стана свидетел на голям скок на популярността си през последната година. Тук 64,6% от маркетинг специалистите вярват, че микроинфлуенсърите могат да постигнат желаните резултати, тъй като тези дейности са лични за всеки индивид и тези инфлуенсъри имат последователи, които следват религиозно техните препоръки. Следователно те са най-ефективни за тази индустрия.

Силно препоръчително е марките да извършват подходящи изследвания за типа инфлуенсъри, които работят най-добре за тяхната ниша, за да получат максимална възвръщаемост на инвестициите.