Има ли живот без IКЕА?

Риалити шоу, което затваря участниците в дом от 90 -те години отбелязва 25 -годишнината на IКЕА в Испания

от Redlink

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

90-те се завръщат - това беше потвърдено от десетки марки със създаването на съдържание и реклами, което ни връща в миналото и му дава втори живот, с нотки на модерност. IKEA в Испания също се присъедини към тази тенденция, но верни на стила на марката, те не просто използват носталгията по 90-та, а я извеждат на съвсем друго ниво.

Носталгията може и да е популярна, но как бихте се справили с живота от 90-те, ако внезапно ви транспортират в това време? Това е идеята зад ново испанско риалити шоу, в което млади участници трябва да живеят в копие на къща от 90 -те, без нито едно от съвременните удобства, с които са израснали и свикнали.

“Atrapados en los 90s” ( "В капана на 90-те") е риалити шоу, създадено от McCann Spain за IKEA, което поставя шест участници (всички родени след 1996 г.) в къща от 90-те години. Ретро декорът е създаден по модел на типичен испански дом от 90-те години и е къща, в която изцяло липсват решенията на IKEA за дома. Липсват всички обичайни симпатични и практични домакински съдове на IKEA, липсват популярните им решения за съхранение и ефирните им завивки. Спалното бельо е грубо, одеялата са тежки, банята е твърде малка за всякакъв вид козметични процедури, а телефонът с шайба на практика е непознат предмет. IKEA действа като бог, който отпуска, макар и в болезнено малки дози, продукти на марката, за да помогне на участниците да оцелеят и преживеят изпитанията.

„Не искахме да правим реклама, която да прилича на риалити шоу“, казва Емилиано Гонсалес Де Пиетри, главен творчески директор на McCann Spain. „Искахме да направим риалити шоу. Точка. Можете да наречете това интегрирана кампания и ще сте прави. Но ние го виждаме като изключително популярно телевизионно шоу, което е и кампания на IKEA."

McCann Spain работи със специализирани продуценти и сценаристи на риалити програми, за да създаде шоуто и прекарва седмици в търсене на перфектната комбинация от участници. Шоуто е съвместно режисирано от Maxi Blanco от Landia и Santy García от Big Brother и е заснето в El Alamo Studios в Мадрид. Действието в къщата от 90-те години (създадена така, че да прилича на къща в Испания преди 1996г. ) е заснето от повече от 20 камери. Екипът записва повече от 100 часа записано съдържание, като пълният набор от епизоди беше пуснат между 22 август и 5 септември в YouTube и на уебсайта на IKEA.

Размивайки границата между реалност, фантастика и реклама, поредицата създадена от McCann Spain в чест на 25-годишнината на Ikea в страната, по забавен и много елегантен начин подчертава „жизненоважната“ роля на IKEA в домашния живот.

През последните години риалити форматите преживяват бум в дигиталните платформи и телевизията, така че идеята на марката да даде своя личен щрих в този жанр несъмнено я отличава драстично. „Това е най-успешната кампания с брандирано съдържание, която някога сме правили. Всеки отделен показател е рекорден. Испания официално се влюби в „В капана на 90-те“, коментира Лора Дуран, директор маркетинг и прозрения в Ikea Испания.

В класацията на всички силни идеи на агенциите на IKEA по света (а те са толкова много!), тази със сигурност ще бъде от челните. Много малко марки биха заложили толкова много на кампания за годишнина, особено когато това включва заснемане на цяло риалити шоу. Смелостта на IKEA прави тази кампания много по-значима и индикативна за бъдещото на рекламата.