Хрупкави субтитри

Lays Виетнам разработи плъгин за Google Chrome, който автоматично включва YouTube субтитри в при хрускане на чипс

от Redlink

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Ако някога сте яли чипс, докато гледате видеоклип в YouTube, знаете, че е трудно да чуете звука, докато похапвате, а увеличаването на звука с мазни пръсти не е препоръчително за дългия живот на вашето устройство.

Вземайки нещата в свои ръце, Lay's Vietnam създава базиран на AI (изкуствен интелект) бот, който е под формата на плъг-ин екстеншън на Google Chrome, който решава този, макар и не първостепенен проблем, на хората по света. С помощта на машинно обучение и цели 178 часа записи на звуци от хрускане на чипс, събрани от цял свят, AI е обучен да ги разпознава и да открива и активира YouTube субтитри от секундата, в която чуе звука от хрускане на чипс. Това позволява на зрителите да хапват, без да пропуснат нищо от YouTube видеото, което гледат докато похапват.

“Хрупкавите субтитри” са създадени от Lay’s Виетнам в партньорство с агенцията Happiness Saigon – алианс на FCB и продуцентска агенция Bliss Innovative Maker Studio. Идеята им произтича от инсайта, че потребителите обичат да си похапват, докато гледат любимите си видеоклипове в YouTube – навик, особено засилен по време на пандемията, когато милиони хора по целия свят са принудени да спазват социална дистанция и да си седят вкъщи, което доведе както до ръст на гледането на видео съдържание, така и до ръст в консумацията на снаксове.

Съоснователят и главен изпълнителен директор на Happiness Saigon Алън Черути коментира: "Какъв по-добър начин да бъдете емблематични от това да присъствате в най-важния момент на потребление? Актът на ядене на чипс, докато гледате видеоклипове, е толкова универсален". Производството на кампанията започва през третото тримесечие на миналата година и Черути твърди, че приставката работи само с чипс и няма да се активира от други шумове, като падане на предмет върху масата или отваряне на кен с напитка. Въпреки твърдението, че субтитрите се активират само от звука от хрускането на Lay’s чипс, в интернет преобладават мнения на потребители провели практически експерименти, че плъгина реагира и на звуците от хрускане на чипс Pringles, крекери и тортила чипс.

Във Виетнам (както и у нас) не е лесно някоя марка да получи безплатно медийно отразяване. „Честа практика е да плащате за редакционно отразяване", казва Черути. За този проект той каза, че екипът не е платил нито цент за никакви редакционни статии, но все пак е успял да получи покритие за „хрупкавите субтитри“, новината за чието създаване завладя и световните специализирани медии. "За нас това беше чудесна възможност да демонстрираме силата на креативността и силата на идеите. Освен това целта беше да покажем, че Виетнам има огъня в корема си, за да излезе на световната сцена, и е в състояние да постави високо летвата в творчеството и ИТ сферата ", допълва той. Тази кампания е добра илюстрация докъде може да стигне марката с помощта на силна, иновативна идея и без значителни рекламни инвестиции.

Хрупкавите субтитри за предназначени за Google Chrome, но работят безпроблемно и във всички браузъри, базирани на Chromium, включително Microsoft Edge и Opera. За някой потребители предоставянето на разширен достъп до микрофона по време на гледане на видео е проблематично, но всеки е свободен да направи своя личен избор.

Революционната технологична добавка към удоволствието от хрупкави снаксове е достъпна безплатно в уеб магазина на Chrome.