Хоум офис, инфлуенсъри и Брекзит – какво предсказа Mindshare България за новото нормално

Прогнозите на Mindshare България от проекта, спечелил наградата за „Провокация към екипа“ на Speed Teamwork and Provocation Awards* на Mindshare

от Redlink
Хоум офис, инфлуенсъри и Брекзит – какво предсказа Mindshare България за новото нормално

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

2020 година започна с икономическа и политическа несигурност под сянката на приближаващия вирус и това отмести вниманието от факта, че приключва цяло десетилетие. От днешна гледна точка изглежда, че то ще се нарича Десетилетието преди пандемията, но през януари в анализите на Огилви все още се наричаше „Десетилетието без име“.

В края на януари екипът на Mindshare България събра своите наблюдения и обобщения от изминалите десет години и на тази база прогнозира тенденциите за следващите десет, като част от проекта „Провокация към екипа“ на Speed Teamwork and Provocation Awards* на Mindshare на глобално ниво. Тези дни екипът на Mindshare България бе класиран на първо място в световния конурс на веригата за своите прогнози от началото на 2020.

Годината на пандемията сбъдна повечето от тях в рекордно кратки срокове. Ето какво предсказаха Mindshare България с проекта си „Как предсказахме новото нормално“ и кое им донесе първо място в глобалния конкурс:

Дигиталната реалност - Данните на GroupM показват, че за последното десетилетие инвестициите в реклама са нараснали с 42%, като дигиталната реклама има рекорден ръст от 5.6 пъти. Вторият забележителен факт, е възходът на Нетфликс, който от 2012 година до края на десетилетието инвестира над $60 милиарда в съдържание. Бърз ръст на дигиталната реклама и рекордни абонаменти за Netflix белязаха и 2020.

Новите думи – Веднъж станали част от ежедневния речник, думите губят своята история. Малцина помнят, че преди броени години не са съществували или са означавали съвсем друго думи като Инфлуенсър, Трол, Токсичен, Джендър, Black Friday, Брекзит и са били съвсем маргинални - Веган, Хюга, Бежанци. През 2020 никоя не загуби актуалността си, само се добавиха и Локдаун, Пандемия, Карантина.

Брандовете като личности – посланията на марките стават все по-персонализирани, адресиращи специфични нужди на хората. Например нюйоркската компания за доставки на храна seamless още миналата година рекламира услугите си със слогана „Задоволи копнежа си по нула човешки контакт“. Тази година доказа, че социално ангажираните брандове и тези, които са най-близо до хората, остават най-предпочитани.

Инфлуенсърите или личностите като брандове – феноменът на инфлуенсърите се появява през последното десетилетие и в началото на 2020 се говори за прекалена комерсиализация и превръщането на личностите в брандове. Кризата наложи много инфлуенсъри да се обърнат директно към последователите си в социалните мрежи и да споделят с тях общите тревоги и проблеми. 2020 се оказа година, в която инфлуенсърите върнаха човешкото си лице и укрепи позициите им в комуникационните стратегии на марките.

Хоум офиса – Лондонският офис на Огилви и по-точно Рори Съдърланд отдавна лобира за официално въвеждане на петъка като ден за хоум офис. Това има редица предимства – спестява време за придвижване, разтоварва трафика, дава свобода на служителите, повече семейно време, нов тип мотивация. 2020 превърна тази прогноза в реалност и бързо показа както предимствата, така и недостатъците.

Време за дома и малките неща – всяка ретроспектива показва, че най-хубавите спомени са свързани с дома, близките и споделените малки неща. Погледната от дистанцията на времето, 2020 също ще остане като година с много „домашни“ спомени и споделени моменти.

В крайна сметка в много отношения „новото“ нормално е продължение на старото, може би на по-висока скорост и със сигурност с някои неочаквани завои по пътя.

*Speed Teamwork and Provocation Awards са международни награди, връчвани всяка година в четири категории. В надпреварата участват всички агенции Mindshare по света – общо 116 офиса в 86 държави.