Гледна точка от Mindshare – как 2020 преминава в 2021

Прогнозите за 2021 според анализа POV (Point of view или гледна точка) на Mindshare

от Redlink
Гледна точка от Mindshare – как 2020 преминава в 2021

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

В началото на всяка година Mindshare публикува специален анализ на най-важните събития в света на комуникациите от изминалата година, наречен POV (Point of view или гледна точка). В него се разглеждат ключовите събития в бизнеса по месеци и на тази база се предсказват пет тенденции за настоящата година.

2020 беше необикновена в много отношения година и тя промени живота на хората в почти всеки аспект. Електронната търговия почти веднага се превърна в „новото нормално“, с появяването на възможности за пазаруване през всякакви платформи - Instagram Shop, Facebook Shops, Pinterest Shop Tab, Google Shoploop. Събитията станаха виртуални, а стрийминг платформите отбелязаха невиждан ръст – появиха се нови, а старите като Twitch се насочиха към по-масово съдържание, включително формати като Twitch Watch Parties. Социалните мрежи се принудиха бързо да се адаптират към сериозната конкуренция на TikTok, пускайки подобни формати за кратки видеа като Reels на Instagram, YouTube Shorts и Spotlight на Snapchat. Всичко това тепърва ще формира света, в който ще живеем през 2021.

Ето петте тенденции, предсказани от Mindshare за 2021.

Завръщането и значението на събитията на живо

Една година без големи и важни спортни събития изглежда като вечност. Въпреки отложените състезания, телевизията и стрийминг платформите направиха възможното да задържат интереса и да подхранват ентусиазма на феновете, но това само напомня колко ценно е чувството на общност на живо. Все още никой не знае колко бързо ще се върнат събитията с публика в новия живот след ваксината. За зрителите завръщането към присъствието на стадиони и в зали ще е с различна скорост, а най-вероятно ще се утвърдят и нови, вълнуващи формати за присъствие от дистанция.

Търговия в интернет и DTC (директно към потребителя)

Числата от печалбите на Амазон или Алибаба може да са много впечатляващи, но всъщност голямата промяна е не колко много пазаруваме, а колко често. Именно честотата на пазаруване онлайн е най-значимата промяна. Комбинацията от пазаруване във физически магазини и онлайн съществуваше и преди, но сега пропорциите са променени. Хората са готови да пазаруват онлайн много по-често, вече преодолели предишните си притеснения за качеството на продуктите, доставките и цялостното преживяване. Проучванията на Mindshare показват, че 49% прекарват повече време в търсене на продукти онлайн, отколкото преди пандемията. 50% планират повече от своите покупки онлайн, отколкото преди, а 52% искат да имат повече възможности да купуват директно от производителите. В някакъв смисъл пандемията се оказа най-ефективната стратегия за растеж на електронната търговия.

Големият ръст на гейминга

За гейминга се говори от години, но повече като за нещо „готино“, отколкото масово. В този смисъл 2020 може да бъде наречена и година на гейминга. Започвайки от стрийминг платформите Twitch (Amazon), YouTube Gaming, Facebook Gaming или Mixer (Microsoft), през Xbox и PlayStation (и двете с нови конзоли) до VR платформите Oculus или HTC Vive – всичко е гейминг. Данните показват рекордно дълго време, прекарано в гейминг или свързано с него съдържание. През 2021 се очаква гейминга най-после да стане мейнстрийм и важна част от маркетинговите планове на рекламодателите.

От промени в поведението към нови навици

Според проучване от 2009 година, публикувано в European Journal of Social Psychology, между 18 и 254 дни отнема формирането на нов навик и 66 дни за дадено поведение да се автоматизира. Големият въпрос на 2021 е кои от новите навици ще останат трайно и кои ще изчезнат в полза на завръщането към нормалност след отпадане на рестрикциите. Няколко навика изглеждат трайни и вероятно ще останат за дълго – хората ще пазаруват повече онлайн и всяка марка, която не присъства в дигиталното пространство, трябва да се появи и там; хората ще използват по-често видео конферентни връзки и съответно ще пътуват по-малко по работа; балансът между работата и личния живот ще се преосмисли в нова посока и това ще има много последствия – от това къде и с кого живеят хората, до това колко често пътуват до работа и съответно доставчиците на външна реклама ще трябва да преразгледат аудиториите, до които достигат.

Епохата на платформите без бисквитки

Големите платформи взимат все по-съществен дял от рекламните бюджети и по този начин обвързват бизнесите със своите екосистеми. Този процес няма да се забави в обозримо бъдеще и марките трябва да гледат напред и да мислят в посока на изграждане на инфраструктура, с която да подкрепят преживяванията на потребителите си в един свят без бисквитки. Краткосрочните стратегии на повечето брандове в момента са концентрирани в продажбите и дигиталната търговия, но бъдещето е в цялостното преживяване с бранда, отвъд транзакцията. В момента 80% от марките дори нямат лоялна програма, но имайки предвид променящия се дигитален пейзаж, усилията скоро ще бъдат насочени главно в тази посока.