Финфлуенсъри или финансови съвети за Gen Z

Финансовите инфлуенсъри – наричани финфлуенсъри – са възможност да се достигне до младите потребители на финансови услуги и последните да бъдат представени като удобни и лесни.

от Redlink , Източник: Wunderman Thompson Intelligence
Финфлуенсъри или финансови съвети за Gen Z

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Хората от поколението Z или така наречените GenZ научават важните за тях неща през YouTube и TikTok. Това са и местата, на които те търсят информация за това как да управляват личните си финанси, а хората, които им го обясняват, са набиращите популярност финфлуенсъри.

Темата може да не изглежда обещаваща за бързо набиране на последователи, но финфлуенсъри като Humphrey Yang, Tori Dunlap и Ryan Francis имат стотици хиляди последователи, а най-популярният сред тях Хъмфри Йанг има над един милион в TikTok. Финфлуенсърите дават съвети за кредити, данъци и управление на личните бюджети, както и дискутират въпроси като този дали за младите потребители е по-разумно да си купят кола или да ползват споделени услуги.

Пандемията е увеличила интереса към финфлуенсърите, като през април миналата година Раян Скрибнер, който има 680 000 абоната в YouTube, казва пред WWD, че особено голям е интересът към видеата му, свързани с теми около корона вируса.

Джейми Франкхаузер завършва бизнес мениджмънт и създава своя TikTok акаунт през май 2020, а до декември вече има 30 000 последователи и над 115 000 лайка. Видеата ѝ покриват най-различни теми от борсата до спестявания и малък бизнес.

Инфлуенсърката Mrs Dow Jones прави специални осемседмични курсове в инстаграм, с които учи Gen Z как да управляват финансите си, като включва теми като намиране на работа, здравно осигуряване и данъци.

Кризата вследствие на пандемията засегна най-вече младите хора. В САЩ безработицата сред хората под 25 години е 24.4%, а за всички останали е 11.3%. Това са най-високите нива след 1940 година. В Обединеното кралство безработицата сред 18-29 годишните е 17%, което е на нивата на кризата от 1984 година (по данни на Resolution Foundation think tank). В тези трудни условия Gen Z имат нужда да бъдат научени как да са по-разумни и устойчиви финансово. Финфлуенсърите са насреща да помогнат.

У нас финансовите институции все още са много консервативни в дигиталните си активности и това ограничава и работата им с инфлуенсъри. Поглед към дигиталните активности на големите банки в България миналата година показва, че информацията за дигиталните им иновации – която би заинтересувала по-младите потребители – е лимитирана и ангажираността на потребителите с тези съобщения в социалните мрежи е много ниска. Изключение прави Първа инвестиционна банка, която работи с Радо Янков, шампион по сноуборд, който има принос за активностите на банката в инстаграм.

Феноменът на финфлуенсърите предстои да се появи в България, като това е сигурен път за привличане на интереса на по-младите потребители към финансови услуги и изграждане на висока финансова култура.