Фернандо Мачадо напуска Burger King

Маркетинг магьосникът заменя бургерите за видео-игри и поема нова роля в Activision Blizard

от Redlink
Фернандо Мачадо напуска Burger King Снимка: YouTube

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Фернандо Мачадо се присъединява към производителя на видеоигри Activision Blizzard като главен маркетинг директор, след като напусна работата си като ръководител на глобалния маркетинг в Restaurant Brands International (RBI), чиито марки включват Burger King, Popeyes и Tim Hortons. Мачадо, който се смята за един от най-известните и най- награждаваните маркетинг директори в света, започва новата работа на 12 април, съобщи Ad Age.

Миналата година Мачадо бе повишен в глобална маркетинг роля в RBI, след като имаше същата роля в Burger King, където започна през 2014 г. като ръководител маркетинг на марката. Откакто се присъедини към RBI, Machado се превърна в един от най-влиятелните маркетолози в света. По време на своя мандат Мачадо е допринесъл за повишаването на профила на марката на Burger King, а също и на марките на другите компании на RBI. Под неговото ръководство бяха създадени много и разнообразни креативни, запомнящи се, смели и рисковани, но и успешни кампании. Във веригата за бургери Burger King Machado разработи забележителни кампании като Whopper Detour, Google Home of the Whopper, Traffic Jam Whopper и Moldy Whopper – едни от най-награждаваните кампании на всички големи световни фестивали през последните години. Преди да се присъедини към Burger King, той работи 18 години в гиганта за потребителски стоки Unilever.

Преминаването на Фернандо Мачадо към Activision Blizzard от RBI идва в момент, когато гигантът във видеоигрите се стреми да поддържа инерцията на продажбите си, след силния ръст на приходите по време на пандемията. Франчайзите за игри на компанията включват „Call of Duty“, „Overwatch“ и „Candy Crush“. Освен във видеоигрите, Activision Blizzard има силни позиции и в esports,които добиват все по-голяма популярност през последната година. Мачадо е широко признат за иновативните си кампании, които карат хората да говорят и носят бизнес резултати. В новата си роля Machado може да се сблъска с предизвикателства при свързването с геймърите, които отхвърлят рекламата, която смятат за твърде натрапчива, въпреки че има признаци, че новопоявили се геймъри са възприемчиви към маркетинговите съобщения. Историята на Mачадо в Burger King включва усилия за достигане до геймъри, които са по-млади от общото население, което ги прави ключови цели за индустрията на ресторантите с бързо обслужване. Миналият месец Burger King Испания се опита да примами играчите на баскетболната видеоигра NBA 2K21 с обещание за безплатна храна за изпълнение на тежки удари на конзолите на PlayStation. Burger King си партнира с испански създатели на съдържание, насърчава усилията в Twitch и YouTube. Кампанията беше знак за познаването на Мачадо на гейминг аудиторията, за което говори и успешната и много обсъждана кампания на Burger King "Stevanage Challenge".

Предшестващи Мачадо на новия му пост в Activision Blizzard са Тим Елис, който напусна, за да отиде в НФЛ през 2018 г .; Даниел Чери III, който миналата есен стана SVP и генерален мениджър в DC Comics на WarnerMedia; и настоящият - Дейвид Месингер, който напуска компанията. Палома Азулей – Глобален Маркетинг Директор на Popeye’s ще поеме ролята на Мачадо като Глобален Бранд Директор в RBI.