Edelman Trust Barometer 2021: Доверието към бизнеса изпреварва доверието към правителството

Глобален „фалит на доверие“ към източниците на новини

от Redlink , Източник: Edelman
Edelman Trust Barometer 2021: Доверието към бизнеса изпреварва доверието към правителството

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Edelman – една от най-големите комуникационни компании в света, публикува своя 21-ви годишен доклад от глобалното проучване за доверие и достоверност, озаглавено Edelman Trust Barometer 2021. Докладът представя резултатите от проучване, извършено от Edelman Data & Intelligence (DxI) между 19.10 и 18.11.2020, с 30-минутни онлайн интервюта на 33 000 респондента от 28 страни в света на възраст между 15 и 64 г.

Trust Barometer на Edelman за 2021 г. разкрива, че хората не знаят къде и към кого да се обърнат за надеждна информация.

Повечето от анкетираните вярват, че правителствените лидери (57%), бизнес лидерите (56%) и журналистите (59%) целенасочено се опитват да подведат хората, като умишлено споделят информация, за която знаят, че е невярна.

Глобалната „инфодемия“ (пандемия от дезинформация) се отразява в рекордно ниско ниво на доверие в новинарските източници. Доверието е най-ниско в социалните медии (35% доверие), и в собствените медии (медии под контрола на марка, институция и др.) - 41%. В традиционните медии вярват само 53% от ресопндентите, като доверието в традицонните медии бележи и най-големия спад спрямо предишната вълна на изследването от цели 8 пункта. Следизборна флаш-анкета през декември 2020 в САЩ показва зашеметяваща разлика от 39 пункта в доверието в медиите между избирателите на Байдън (57%) и избирателите на Тръмп (18%), като спадът на доверие в медиите сред поддръжниците на Тръмп е с 15 пункта от ноември.

Това е ерата на информационния фалит“, каза Ричард Еделман, главен изпълнителен директор на Edelman. „Излъгани сме от властимащите, а медийните източници се възприемат като политизирани и пристрастни. Резултатът е липса на качествена информация и повишено разделение.

Бизнесът е институцията с най-голямо доверие – 61%, надминавайки значително правителството (53%). Бизнесът е единствената институция, която се счита за етична и компетентна.

Бизнесът надминава правителството с 48 пункта по отношение на компетентността и се доближава до НПО в областта на етиката. Доверието продължава да се движи на местно ниво, като респондентите разчитат още по-силно на „моя работодател“ от 76% и „главен изпълнителен директор на моя работодател“ на 63%.

Събитията от миналата година засилиха отговорността на бизнеса да води по обществени въпроси, като повишаване на квалификацията на работниците и расова справедливост“, каза Еделман. „Това също доведе до нови очаквания към бизнеса, който разширява своите компетенции в непознати области като предоставяне и защита на информация.“

Тазгодишният доклад разкрива, че най-голямата възможност за спечелване на бизнес доверие, е опазването на качеството на информацията. 53% от анкетираните смятат, че корпорациите трябва да запълнят информационни празноти, когато медиите отсъстват. Комуникациите от „моя работодател“ са източникът на информация с най-голямо доверие (61%), изпреварвайки националното правителство (58%), традиционните медии (57%) и социалните медии (39%).

Очаква се изпълнителните директори да бъдат по-гласовити и публично да взимат отношение по най-важните социални теми. Повече от две трети очакват от тях да се намесят, когато правителството не решава обществени проблеми, а „изпълнителният директор на моя работодател“ е единственият обществен лидер, на когото се доверяват както избирателите на Тръмп (61 процента), така и избирателите на Байдън (68 процента) в САЩ.

Някои от другите заключения в Edelman Trust Barometer 2021:

Едва всеки четвърти респондент практикува добра „информационна хигиена“ (избягва да следва само съмишленици, проверява информацията и не разпространява непроверена информация);

Сред тези, които не практикуват информационна хигиена, има по-малко желаещи да получат ваксина срещу Covid през първата година – 59% срещу 70% от тези с добра информационна хигиена;

56% от хората вярват, че пандемията ще ускори процеса на замяна на работниците с роботи и изкуствен интелект;

52% от служителите, които са имали възможност да избират дали да работят от вкъщи или от офис, са избрали да работят от вкъщи. От тях 58% посочват риска от зараяване с Covid-19 като причина за избягване на пътуване или престой в офиса;
Академичните експерти (59%) и техническите експерти на компаниите (59%) все още остават най-достоверните говорители, но с намален процент на доверие към тях от съответно 8 и 10 пункта.

Целият доклад Edelman Trust Barometer 2021 може да видите тук.