Дойде ли 5G бъдещето

от Redlink , Източник: Wunderman Thompson Intelligence
Дойде ли 5G бъдещето

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Пристигането на 5G и вълнението около потенциала му да трансформира дигиталните преживявания се дискутира и очаква от години и то с доста смесени чувства, включително и в България. Теориите около вируса и ваксините изместиха на заден план теориите за 5G и така се освободи възможност за навлизането на още една иновация.

5G за пръв път привлича обществения интерес през 2018 г., която Washington Post нарича „годината на 5G хайпа“, но отношението на хората, приложимостта на устройствата и мрежовата инфраструктура се нуждаеха от време, за да наваксат. Можем ли най-накрая да кажем, че сме близо до 5G революцията?

Поведението на потребителите по света по-скоро показва, че сме. Половината от всички мобилни потребители казват, че гледат повече съдържание на своите смартфони, отколкото преди пандемията, развенчавайки общоприетото предположение, че повечето мобилни устройства се използват в движение. 53% от анкетираните в САЩ, Великобритания, Германия, Турция, Япония, Сингапур, Корея и Китай съобщават, че използват телефоните си за гледане на съдържание повече, отколкото преди пандемията, а близо една трета (32%) не са променили навиците си за стрийминг, сочи проучване от ноември 2020 г., проведено от глобалната платформа за анализ на приложения за маркетинг Adjust.

Функционалността на устройствата също се развива. До 2026 г. повече от 75% от смартфоните се очаква да бъдат с 5G поддръжка, според нов доклад на Mobile Experts. Едновременно с това узряват възможностите за разширена, смесена и виртуална реалност и постепенно те се добавят към мобилни приложения, което с 5G технологията е безпроблемно. От виртуалните обувки на Gucci до AR обективите на Snapchat, смесените реалности стават ежедневие – и се нуждаят от дигитална инфраструктура, която да ги поддържа.

Доставчиците на комуникационни услуги се подготвят, предлагайки 5G-съвместими мрежи, устройства и преживявания. През юни 2021 г. Nokia обяви, че ще внедри своето 5G ядро ​​за Dish на Amazon Web Services (AWS), отбелязвайки първото внедряване на 5G в света в публична облачна услуга. Същия месец Samsung и Vodafone обявиха ново партньорство за доставка на 5G мрежово оборудване във Великобритания, а Verizon стартира първата си частна 5G мрежа в САЩ за бизнеса и държавните служби.

5G Stadium in Fortnite Creative

По-рано през годината Verizon използва 5G, за да преосмисли изживяването на феновете като зрители на Super Bowl LV. Verizon 5G SuperStadium в мобилното приложение на NFL позволява на феновете да прескачат до седем различни ъгъли на камерата и да проектират AR проекции от NFL Next Gen Stats за играчи. „Преосмислянето на събитията на живо е една от най-добрите възможности за използване на мощността на 5G“, заявява главният изпълнителен директор на Verizon Диего Скоти. Подчертавайки мощта на 5G за игри, Verizon се обединява с Epic Games, за да изгради виртуален стадион във Fortnite, където феновете могат да присъстват на срещи и да играят ексклузивни мини игри с аватари на играчи от NFL.

С развитието на поведението на потребителите на мобилни устройства и съответните дигитални приложения стават все по-усъвършенствани, като потребителите очакват техните доставчици на мобилни мрежи да предлагат все по-висока скорост. „Дигиталната революция постигна изключително ускорение и в основата на тази трансформация е 5G технологията“, заявява главният изпълнителен директор на Verizon Ханс Вестберг в своята ключова лекция на CES 2021, където посочва 5G като рамката на 21-ви век: „5G не е просто поредната технологична иновация, това е платформата, която прави възможни следващи иновации."