Дигиталните пенсионери по света и у нас

Дигитализирането на възрастните хора има голям потенциал – от активно споделяне в социалните мрежи, през онлайн пазаруване до инфлуенсъри в третата възраст.

от Redlink
Дигиталните пенсионери по света и у нас

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Принудителното затваряне вкъщи по време на ограничителните мерки доведе до трайна промяна в медийните навици на хората и обръщане на голяма част от времето към „домашните“ медии. Тази тенденция е валидна за всички страни, засегнати от пандемията, като масово се наблюдава по-голям процент гледащи телевизия сред младите хора и дигитализация на възрастните.

Същото е и в България. Данните на графиката отчитат само среднодневния престой в български дигитални медии, без да се включват социалните медии и гледането на видео, но дори и така се вижда ръст от 23% за хората над 65-годишна възраст.

Увеличената активност онлайн се забелязва във всички сегменти и не може да се определи къде са по-големи интересите на хората на възраст, тъй като в България те не се изследват отблизо като поведение. Феноменът на миграцията на възрастните или така наречените „бумъри“ (от Baby boomers) се наблюдава внимателно по света. От социалните медии до онлайн пазаруването, изследванията показват, че пандемията е засилила дигиталните активности на пенсионерите, създавайки дълготрайни навици, които марките трябва да вземат под внимание.

Възрастните често са пренебрегвани в дигиталната реклама и комуникация, но това поколение се обръща към дигиталните инструменти, приложения и социалните мрежи с нарастващ ентусиазъм, за да бъде свързано с близките си и активно да участва в дигиталните преживявания. Според проучване на Pew Research Center 2021, хората на възраст 50-64 години всъщност използват Facebook повече от възрастовите групи точно над или под тях.

Бейби бумърите смятат, че социалните медии имат положителен ефект върху живота им и - може би изненадващо – стават инфлуенсъри и геймъри с ентусиазъм, приближаващ се до този на много по-млади потребители. Според доклад на GWI от април 2021 г. броят на геймърите-бумъри е нараснал с 32% от 2018 г.

Възрастните пазаруват онлайн все повече и повече. Потребителите на възраст над 65 години са най-бързо растящата група онлайн купувачи, съобщава Washington Post през януари 2021 г., позовавайки се на данни от групата NPD, които разкриват, че хората над 65 години са прекарали 49% повече онлайн през 2020 г., отколкото през 2019 г.

Проучване от февруари 2021 г. установява, че 52% възрастните потребители всъщност предпочитат да пазаруват онлайн, а не в магазина по време на натоварените празнични дни. Продукти като хранителни стоки и стоки за дома са само малка част от популярните избори на възрастните потребители; докато по-младите купуват джакузита и консумативи за домашните си офиси, бейби бумърите правят по-редовни, лични или ежедневни покупки. Статистиката показва, че техните разходи представляват 37,7% от всички покупки, свързани с домашни любимци.

Някои марки вече се възползват от възходящата тенденция на онлайн пазаруването и адаптират своите услуги, за да отговарят на нуждите на по-възрастните си потребители. Според Washington Post потребителите на електронна търговия над 65 растат по-бързо от всяка друга категория и веригите инвестират в 24-часово обслужване на клиенти, обучителни видеоклипове и услуги за доставка, за да ги привлекат и задържат. Платформи като Instacart опростяват максимално онлайн пазаруването, за да направят преживяванията им по-достъпни. Други марки, включително Walmart, Target, L.L.Bean, Lowes и Blick Art Materials, също правят стъпки в посока на опростяване на процеса на онлайн пазаруване.

Регистрирайки се и приспособявайки се към социалните медии, възрастните потребители не само разглеждат какво се случва: те създават съдържание. Образец и икона за улично облекло и стил, възрастният Алойз Абрам е истинска звезда в инстаграм със своя профил „Grampstagram“ („Инстаграм за дядовци“), където неговите 1 милион последователи могат да „харесат“ спонсорирани облекла и аксесоари и да ги купят веднага на място.

Ilia, Hermès Beauty, Dior Parfums и други луксозни брандове за красота се обръщат към популярни възрастни инфлуенсърки, за да популяризират своите продуктови линии в Instagram, а положителните реакции са от последователи на всякаква възраст.

Докато възрастните продължават да завладяват онлайн територии марките, които пренебрегват това поколение, когато създават виртуални преживявания, платформи за онлайн пазаруване и комуникации, рискуват да изгубят ценни последователи и потребители.