Дейвид Бауи е тук

Как Spotify преобрази метрото в Махантън в музей

от Redlink
Дейвид Бауи е тук Снимка: Spotify

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

За да привлече посетители на изложбата David Bowie Is, гостуваща в Ню Йорк, Тhe Brooklyn Museum си партнира със Spotify в тоталното превземане на две станции на метрото в Ню Йорк през 2018. Spotify превръщат спирка на метрото в нещо, което списание Variety наричат „музеен експонат сам по себе си”. Стратегически разположени послания в голям размер, материали от изложбата и легендарни снимки са разположени в две станции на метрото в Ню Йорк – градът, в който Бауи прекарва повече от две десетилетия от живота си, a станцията на метрото е избрана, защото е разположена точно под стария апартамент на Бауи в Сохо, Манхатън.


„Дейвид Бауи е тук“ включва над 40 уникални експоната, включително и непоказвани до момента фотографии, лични вещи от архива на Бауи и 45-метров анаморфен експонат, който показва Бауи от два различни негови периода. Всеки експонат е придружен от табелка в музеен стил, която съдържа и спотифай код за песен на Бауи, вдъхновена или свързана с експоната. Вендинг машини продават и „Билети до Марс"- лимитирана серия карти за метрото с различни превъплъщения на Дейвид Бауи отпечатани на тях.

Кампанията успява да привлече над 2 милиона посетители към изложбата, да постигне 266 милиона импресии и има reach 68,9 милиона през социалните медии. Кампанията „Дейвид Бауи е тук“, разработена от агенцията Universal McCann e финалист в категорията „Медийна иновация в съществуващи канали“ на Effie USA, наградена е с два Златни Лъва на Cannes Lions 2018 в категориите Use of Ambient Media и Excellence in Music/Brand Partnership, Сребърен Лъв в категорията Transit, като е включена в селекцията за най-добри примери на фестивала и до момента. Освен на Cannes Lions кампанията има още над 20 награди от престижни фестивали като Clio Awards, OBIE Awards, D&AD Awards, One Show Awards и други.

„Дейвид Бауи е тук“ е пример за начина, по който се популяризира спонсорство и се използват нестандартни методи за достигане до потребителите, като им се предлага “мостра“ от изживяването, като в същото време има и уникално добро интегриране на спонсора Spotify със спонсорираната от него изложба.