Дали мълчанието е злато

Ефектът на КОРОНА вируса върху бирата CORONA

от Redlink
Дали мълчанието е злато

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Няма как през последните няколко месеца на годината да не сте попаднали на информацията, че американците свързват името на легендарната марка бира Corona с епидемията от COVID-19. Вероятно сте виждали и поне едно от хилядите шеговити мемета по темата из социалните мрежи, с които потребителите превръщат покупката на Corona в духовит начин за противопоставяне на вируса, променил живота на целия свят. Но каква е действителната ситуация и има ли отражение вирусът върху бранда и бизнес резултатите на Corona?

До 2015 г. практиката на СЗО е болести да се наричат на мястото на произхода им (Ебола, Испански грип, MERS) или на животинския вид, от който се смята, че произлизат (птичи грип, свински грип). Д-р Кейджи Фукуда, заместник директор здравна сигурност на СЗО забелязва, че такъв тип именуване създава негативни последствия за определени общности и икономически сектори, включително и ненужно избиване на животни. Затова през 2015 г. СЗО въвежда „Добри практики за наименуването на нови инфекциозни човешки болести“, по които е назована и болестта, причинявана от SARS-CoV-2, добил популярност като корона-вирус заради специфичната форма на шиповете на вируса. COVID-19 e формирано от “ CO” – корона, “VI” – вирус, “D” – заболяване, а „19“ е годината на откриването. Това, разбира се, няма нищо общо с името на известната марка бира Corona, а и асоциацията с думата корона в италианския, испанския, латинския, а и българския е много по-силна за генеричното значение на думата корона, отколкото с болестта. В английския език обаче, думата за корона е „crown”, и така името на вируса напълно съвпада с името на марката, без семантичните натрупвания на значения, съществуващи в други езици.

Това обяснява донякъде информацията от Google за силно завишения брой търсения от типа „beer virus” и “corona beer virus” през февруари 2020.

Професионални медии в САЩ цитират резултатите от две проучвания, които показват, че 38% от американците в никакъв случай няма да купуват Corona beer, и че намерението за покупка на марката е стигнало до най-ниските си нива за последните две години.

В социалните медии тръгват слухове, че продажбите на марката драстично спадат. Corona е изправена пред реална опасност някой от конкурентите ѝ да задълбае в съвпадението на имената, макар че до момента всички милостиво са се въздържали.

Това не е първият случай в историята, когато име на марка съвпада с име на болест. През 80-те с епидемията от СПИН, продажбите на подтискащите апетита бонбони за отслабване AYDS (фонетично близки до името на болестта на английски - AIDS), спадат с над 50%. В опит да овладеят ситуацията, производителите на марката сменят името на бранда на Diet Ayds, но в крайна сметка преустановява продажбите. За унищожаването на бранда от СПИН обаче, има и други причини. Освен засилена асоциация на ефекта от продукта – загуба на тегло, което и един от най-разпознаваемите ефекти на болестта, марката има проблем с бранд имиджа. Въпреки че е на пазара повече от 50 години, брандът няма последователна и лесно разпознаваема визуална идентичност. През годините имиджът на бранда е многократно променян и то радикално и непоследователно. Марката няма ясно изразени предимства, няма изградена стойност, която да отключва емоционална връзка с потребителите си. Липсва онази тънка червена нишка, която може да даде разпознаваемост и така нужното усещане за традиция и достоверност, критично необходими за всеки бранд.

За щастие на Corona и Constellation Brands (компанията, притежаваща правата на марката в САЩ), за тях ситуацията е малко по-различна от тази на AYDS. Създадената през 1925 г. марка мексиканска бира Corona от средата на 90-те години е най-продаваната вносна бира в САЩ. Corona успява да изгради последователен и емоционално ангажиращ имидж на марката и точно това ѝ помага в настоящата ситуация.

Хипотетично, при възникването на кризата със съвпадението на имената маркетинг екипът на Corona има три възможности.

Смяната на името на марката очевидно не е приложима опция, така че им остава или директно да адресират проблема или да запазят мълчание по темата. Corona обаче не е от марките, които се обвързват със социално-значими теми, а коментарите ѝ в социалните медии са ограничени до времето, спорта и промотирането на марката. Вероятно липсата на изграден социално-ангажиран образ на бранда е и причината за решението да не се коментира директно пандемията. Така единствената опция на Corona е да се сниши и да изчака да отмине бурята, разчитайки на силата на бранда.

Когато чуят Corona, при повечето хора изниква мисления образ на характерната прозрачна бутилка, студената златиста течност, бяло-синия етикет, златната корона и ритуала на поставянето на резенче лайм в дългото гърло на бутилката, и тези асоциации са много по-силни от връзката със специфичната форма на вируса. Освен изявление на говорител на компанията, в което се изразява съчувствие към засегнатите от COVID-19, единственото споменаване на съвпадението в имената е заявената вяра, че потребителите разбират, че няма никаква връзка между марката и вируса. Изправени пред дилема, която много малко марки биха могли да срещнат някога, предвид безпрецедентния характер на съвпадението и голямата вероятност за бързо отминаване на общественото внимание, мълчанието изглежда най-логичния избор.

За много кратко време маркетинг екипът на Corona успява да защити застрашеното име на марката с цифри и факти. „С ръст от 5,5% на продажбите на Corona Extra за последните четири седмици, нашият бизнес продължава доброто си представяне, независимо от твърденията за влияние на COVID-19 на чувствата на консуматорите към марката“ - заявяват от Constelation Brands в началото на март. По данни на IWSR (International Wine Spirits Retail), публикувани през април, Corona са регистрирали ръст на продажбите от 28% спрямо същия период на миналата година. Това напълно опровергава проучването на 5W Public Relations за намерението на 38% от потребителите на бира в Америка да не консумират Corona заради коронавируса и доказва, че понякога дори в маркетинг и ПР комуникациите „мълчанието е злато“.