Членовете на журитата на White Square International Advertising Festival говорят за маркетинга, креативността и рекламните фестивали

Каква е формулата на успеха през 2021 и променила ли се е тя, критерии за висока оценка на заявките и съвети към младите агенции как да бъдат успешни

от Redlink
Членовете на журитата на White Square International Advertising Festival говорят за маркетинга, креативността и рекламните фестивали

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Един от най-големите творчески фестивали в Европа - White Square International Advertising Festival, тази година ще се проведе между 9-ти и 11-ти юни. Годишно във фестивала участват над 1000 заявки, създадени както от независими агенции и студия, така и от международни групи агенции от над 30 страни по света. Конкурсните завки на White Square ще бъдат оценявани от международно жури, в което според международните стандарти са представени от истински звезди от световната комуникационна индустрия с множество престижни световни творчески награди, с общо над 400 Cannes Lions и богат съдийски опит на водещите рекламни фестивали.

Тази година в журито има и двама членове от България – Момчил Захариев – творчески директор на Next DC ще бъде част от журито за категория „маркетинг“, а Марин Костов-Мъро All Channels Communication Group е член на творческто жури на White Square. Ето какво споделят те и други членове на журитата на отделните категории на White Square за формулата за успех, критериите им за оценка на заявките и промените в маркетинговата и рекламната индустрия през последната година.

Има ли формула за успех и промени ли се нещо в тази формула през последната година?

Али Рез, Impact BBDO, ОАЕ, маркетинг жури: Мисля, че на първо място работата трябва да е нещо ново и оригинално. Добър въпрос, който да си зададете, е: „Виждал ли съм нещо подобно преди?“ И ако отговорът е „не“, тогава има много добър шанс. Работата трябва да има някакво въздействие към по-добро върху бизнеса или върху обществото. Ако вашите идеи са за добруването на хората, за промяна на културата, то те трябва да го демонстрират. Ако вашите идеи целят увеличаване на продажбите на марката, то трябва да докажат това. Мисля, че трябва да се започне от тези две много важни неща във всяка заявка. И накрая - има изкуството на изработката. Мисля, че това също е много-много основен аспект на успешните проекти.

Панчо Гонсалес, Inbrax, Чили, маркетинг жури: За да получите награди, трябва да тренирате и да работите усилено, докато намерите нови творчески кодове. Усилената работа тласка късмета във ваша полза.

Димитрис Ваяс, PHD Русия, медийно жури: Формулата за успех е много проста - мисли нестандартно! Защото само креативни и нестандартни проекти са в състояние да се откроят от тълпата и да достигнат до сърцето на потребителя, който е меко казано твърде изкушен от внимание.

Джеймс Сийт, White Rabbit, Унгария, маркетинг жури: Чувствам, че повече от всякога има нужда от креативност. Хората повече от всякога искат да бъдат вдъхновени и повече от всякога търсят марки, които да ги забавляват. Болни са от Netflix, търсят ескейпизъм. Нивото на изпълнение спадна силно и това разбива сърцето ми. Писането на сценарии и разказването на истории не се считат вече за важни. Гледам Netflix и писането на сценариите там е мързеливо и лошо. Същото е и в съвременната реклама в момента, което е много тъжно. В същото време в основата за печелене на награди за мен е страхотния инсайт.

Ергин Бинилдиз, Havas Creative Group Turkey, Творческо жури: Нуждата от уникални идеи никога не изчезва. Без значение какви са обстоятелствата. Всъщност е още по-голяма в трудни времена. Определено няма да се завърнем на 100% към физическите пространства. Всяка агенция и марка ще създадат някаква форма на хибриден модел на работа. Никой няма да иска да губи часове за трафик, отивайки на среща с клиент.

Нуно Леал,Partners- Португалия, маркетинг жури: Бих казал, че може би сексизмът и други горещи теми в рекламата ще отминат, надяваме се завинаги. Да променим света към по-добро - да това определено е тенденция. Все още има и по-егоистични цели като промяна на потребителските навици, свързани с марката, промяна на света, но за марката. Но да, това е световна тенденция, на която наистина се възхищавам. Преди всичко защото хората в днешно време уважават това и ако има единствен начин една марката да е любима днес, това е да промени света към по-добро, както го наричате. И когато можем да направим това с кампания, добрата воля нахлува във вас, във вашия ум и сърце и това е толкова възнаграждаващо.

Можете ли да посочите един или повече ключови критерии за оценка на зявките за Вас лично и защо?

Даниел Отони, TracyLocke, Бразилия, маркетинг жури: Винаги оценявам работата на базата на три стълба: оригиналност, креативност и ефективност. Оригиналността е това, което може да направи работата различна, нова, отличаваща се от конкурентите. Креативността е това, което кара потребителя да се ангажира с идея. Ефективността започва от добре изпълнена креативна стратегия, фокусирана върху конверсията. Не е лесно тези три стълба да действат еднакво силно в една кампания. Когато се успее с това, работата се превръща в непобедима.

Рушан Султанов, Depot, Русия, Брандинг жури: Много е важно дизайнерът да бъде вечно търсещ. Ето защо винаги искам да видя нещо ново, смело и експериментаторско - тези решения, които поставят под съмнение всичко направено до сега. Идеи, които разкриват скрити неща. Търсене на кодове от определена епоха и интерпретации на настоящето и миналото. Елегантно решение на сложни въпроси. „Meme“ на ниво визуални комуникации. Заявка за автентичност и уникалност в дизайна от гледна точка на изкуството, причинени от глобалната дигитализация. Искреност. Бих искал да видя заявки, създадени не само за професионални общности или по модерни тенденции, но и проекти, създадени на първо място за хората.

Майкъл Уилк, Serviceplan, Германия, Брандинg жури: Оригиналност. Ще има страхотни идеи със сигурност. Но ако това е вече правено в миналото, идеята не трябва да бъде награждавана. Ще определяме стандарта за комуникация през следващите години. Ето защо мисля, че повторението не е опция.

Лили Джианг, Cheil Worldwide, Хонконг, Творческо жури: В миналото съм имала опит с няколко международни рекламни награди. Всеки път е много плодотворно и невероятно за мен. За себе си един критерий, който използвам, за да преценя произведенията, ще бъде думата „невъзможно“. Когато видя заявката, ще се запитам: Тази работа кара ли ме да ревнувам? Или мисля, че мога да я измисля? Ако отговорът за мен е „да“ и „не“ - ще му дам висока оценка.

Евгения Лисенко, OMD Media Direction, Русия, Медийно жури: Докато оценяваме заявката, е много важно да разгледаме цялата история от 360°. Важно е да се потопите в пазара, да разгледате предизвикателствата и бариерите пред марката, кое прозрение е избрано и защо, кое решение е избрано и какви са постигнатите резултати.

Алексей Федоров, BBDO Москва, Русия, Творческо жури: „Когато съм вдъхновен от идеята и изпълнението“.

Какво бихте посъветвали младите агенции, за да станат успешни? Участието във фестивали може ли да им помогне да постигнат целите си? Какво им е необходимо, за да се откроят от останалите участници във фестивала?

Маркус Даубенбушел, exScholz & Friends, Германия, дигитално жури: Какво ви трябва, за да останете успешни? Една млада агенция може да има липса на опит. Но от друга страна, утвърдената агенция може да има липса на гъвкавост. За да постигнете успех, се нуждаете от изключителни идеи и чудесно планиране за най-добра ефективност. Но за да останете успешни, трябва да останете верни на себе си. И едновременно с това трябва непрекъснато да се адаптирате към новото. Обединяването на тези два полюса е една от най-трудните работни места в рекламата. И един от най-важните.

Марин Костов-Мъро, All Channels Communication Group, България, Творческо жури: Успехът вече не е самотно занимание. Всеки, който иска успех само за себе си и за сметка на другите ще види, че това ще става все по-трудно и по-трудно. Всички трябва да се свържем, да работим заедно, да бъдем партньори, а не конкуренти, трябва да действаме заедно, да творим заедно, да печелим заедно. Затова трябва да се срещаме, да говорим, да правим планове и да ги превръщаме заедно в реалност.

Ралф Хауел, Grabarz & Partner, Германия, творческо жури: Моят съвет към младите агенции е наистина прост: опитвайте се да създавате работа над средното ниво, за истински клиенти, в реалния живот. Само тогава вие и вашата агенция ще се развивате в правилната посока.

Момчил Захариев, NEXT-DC, България, маркетинг жури: Произхождайки от млада агенция, мога да потвърдя, че участието във фестивали е безценно при оформянето на вашата визия и научаването как да изпълнявате и представяте идеи на международно жури.

Темур Сади, агенция за брандиране на MA’NO, Узбекистан, брандинг жури: Ние сме сравнително млади агенция и бих искал да споделя идеята, която следваме в нашия екип. Искаме да направим всеки нов проект по-добър от предишния. Искаме да се заровим по-надълбоко, да стане по-ясно. Ние приемаме всеки проект като ново предизвикателство. И всеки път, когато разширяваме границите на нашите възможности, ние израстваме. Участието във фестивалите и победите добавят самочувствие. Увереност, която често липсва на младите отбори.

Онлайн системата за подаване на заявки на White Square 2021 е отворена за участие в 7 конкурсни категории до 17 май.