Черен петък 2021: по-ранeн, повече онлайн, по-малко сигурен

Проучване на GWI и Blue Yonder разкрива нагласите на британските и американските потребители за празничния сезон

от Redlink , Източник: GWI/BlueYonder
Черен петък 2021: по-ранeн, повече онлайн, по-малко сигурен

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Докато секторът на търговията на дребно се подготвя за последното „Златно тримесечие“ на 2021, ново проучване, инициирано от GWI и осъществено от Blue Yonder, разглежда въздействието на променящото се доверие на клиентите и потенциалните напрежения на веригата за доставки върху поведението на потребителите през празничния сезон. Въз основа на интервюта с 13 394 потребители на възраст 16-64 години, анкетирани в Обединеното кралство и САЩ през второто тримесечие на 2021 г., изследването разкрива някои от опасенията и изненадващия оптимизъм на британските и американските потребители, които навлизат в празничния сезон.

Изследването, казва Кейти Гилсенан, мениджър на тенденциите в GWI, „показва колко нетърпеливи са хората да харчат и правят покупки през коледния период. Подхранвани от опасения относно недостига на стоки, повече хора се организират по-рано в опит да осигурят Коледата, на която се надяват. Всичко това означава, че търговците на дребно трябва да работят малко по-усилено, за да бъдат в крак с повишеното търсене на определени продукти и да си гарантират, че няма да загубят.“

Основните изводи от проучването:

Онлайн пазаруването продължава да заема важно място в пазаруването през празничния сезон в Обединеното кралство и САЩ.
По-голямата част от купувачите на Черния петък в Обединеното кралство планират да пазаруват в онлайн сайтове за търговия на дребно (70%), следвани от сайтовете на марки (37%) и пазаруването в магазини, и в универсални магазини (27%). 38% от потребителите казват, че онлайн пазаруването им се е увеличило в сравнение с миналата година, а 91%, че това ще се запази или ще се увеличи допълнително в бъдеще. Физическите магазини остават доминираща сила, особено за по-възрастните потребители – в Обединеното кралство 55% от бейби бумърите казват, че предпочитат пазаруването от магазини пред това онлайн.

Работилницата на Дядо Коледа е отворена – тази година по-рано от нормалното.
Прекъсванията на веригата и страховете от новите вариантите на COVID-19 носят несигурност и водят до по-ранното пазаруване. Проучването установява, че 29% от купувачите в Обединеното кралство казват, че ще планират зимните празници поне месец предварително (това число обаче се основава на проучване през юли).

Покупателната способност отговаря на ентусиазъма в сезона на подаръците.
Близо 30% от купувачите на Черния петък в Обединеното кралство и САЩ казват, че планират да похарчат повече тази година, отколкото миналата година. 37% от потребителите в Обединеното кралство смятат, че личните им финанси ще се подобрят през следващите месеци в сравнение с едва 23% миналата година (изследване на GWI Zeitgeist Черен петък).

Подаряването на изживявания нараства заради комбинацията от съмнения във веригата за доставки и предпазливото постпандемично отваряне.
Само 36% от потребителите в Обединеното кралство търсят технологични подаръци, в сравнение с тези, които търсят дрехи и аксесоари (55%), забавления (43%), бижута (40%) или преживяване – като спа пътуване или ден извън (34%).

Близо половината (48%) от купувачите в Черния петък 2021 са умерено или изключително загрижени от новите варианти на COVID-19.
В съчетание с факта, че потребителите се връщат към локдаун навиците си за пазаруване на едро – най-вече в сектора на хранителни стоки, където повече потребители в Обединеното кралство пазаруват основни продукти онлайн, отколкото миналата година – е ясно, че е необходим хибриден модел, за да се гарантира, че всички клиенти имат достъп до бранда, където и когато имат нужда от него.

Предоставянето на многоканални, персонализирани изживявания за клиентите може да помогне за облекчаване на част от това безпокойство: внедряването на click&collect в същия ден или преосмислянето на ролята на витрината може да помогне на хората да се насочат към шопинг изживяването, което най-много търсят, независимо дали е базирано на скорост, лекота или устойчивост.

Търговците на дребно тази година трябва да работят усилено, за да са успешни предвид сътресенията на веригата за доставки, продължаващите страхове от COVID-19 и отдалечаването от магазините на главните улици.

Изследването посочва три съставки за успешно „Златно тримесечие“ на 2021 за търговците на дребно: осигуряване на гладко омниканални шопинг изживяване на клиентите, насърчаване на прозрачността във веригите за доставки, за да се гарантира, че стоките са налични, когато и както клиентите имат нужда от тях, и да имат по-точно прогнозиране за сезонното търсене.