Чък Норис предава щафетата

„Най-трудната работа в света“ – забавната реклама на норвежката индустриална група Aker

от Redlink

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Очакванията към кампания на огромна инженерна група са да бъде малко скучна и изпълнена с шаблони, факти и числа. Това обаче далеч не е така с разработената от норвежката агенция ANTI кампания за норвежката индустриална група Aker.

В основата на кампанията на Aker „Най-трудната работа в света“ е хумористичният призив за действие и сътрудничество във всички индустрии. Клипът е с участието на екшън звездата и меме феномен Чък Норис. Вицовете и меметета с Чък Норис са безброй, а част от тях в зората на политическата кариера на Бойко Борисов се разпространяваха и у нас като истории за "бат Бойко“, вместо за Чък.

Чък Норис и свързания с него хумор са използвани за привличане на вниманието, но и за представянето на Aker като компания, която е готова да използва креативността и иновациите за решаването на важни проблеми на съвремието. Като основен герой в двуминутния филм „Най-трудната работа в света“ Чък Норис е в обичайната си роля на супергерой, но този път е командос в защита на околната среда, който изсмуква въглерода от дима, улавя слънчевите лъчи за електричество и с карате удари нарязва големите данни, така че те да работят за, а не срещу хората.

„Тъй като чака най-тежката работа в света, Aker ще я поеме оттук нататък, давайки на легендата заслужена почивка“, се казва в рекламата.

„В Aker ние непрекъснато работим и мислим творчески, за да разрешим предизвикателствата на бъдещето. Тази концепция се вписва перфектно в същото мислене“, казва Аня Йохансен, вицепрезидент, маркетинг в Aker Solutions и ръководител на проекта за кампанията от името на групата Aker. Изпълнената с хиперболи и пародия реклама всъщност е хумористичен призив за действие и сътрудничество в цялата индустрия, а Ойвинд Ериксен, главен изпълнителен директор на Aker подчертава: „Aker Group, като представител на норвежката индустрия, има всичко необходимо за решаване на бъдещите предизвикателства в областта на климата и енергетиката."

„Искаме кампанията в нейната цялост да бъде призив за сътрудничество между индустрията, обществото и политиката за решаване на нашите колективни предизвикателства. Следващото поколение герои и героини не са в Холивуд, а работят в корабостроителници, в офшорни петролни и газови инсталации, управляват вятърни паркове и използват софтуер и данни за стимулиране на иновации“, казва Ойвинд Ериксен.

Норвежката рекламна агенция ANTI стои зад кампанията, която е продуцирана както в САЩ, така и в Норвегия. Режисьорът Еспен Сандберг, известен с филми като „Карибски пирати“, "Бандитки" и „Кон Тики“.

„Беше невероятно забавно да бъда част от създаването на новата реклама на групата Aker – продукция реализирана за рекордно време и по време на пандемия. Това е толкова амбициозно, колкото са и те, което говори много. Клипът е пълен с хумор и действие и е свеж и положителен принос към работата за решаване на нашите съвместни екологични и енергийни предизвикателства“, казва Сандбърг.