Бизнесът увеличава драстично инвестициите си в социалните медии

Ако бизнесът иска да процъфтява в този нов свят, трябва да действа сега

от Redlink
Бизнесът увеличава драстично инвестициите си в социалните медии

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Социалните медии днес са в центъра на ежедневието на хората и са предпочитания канал за ангажираност и информиране за марките, преди всички останали канали, включително имейл, телевизионна и печатна реклама. В следствие на пандемията този процес се катализира дори повече и оказва все по-силно влияние върху стратегическите решения на бизнес организациите.

За това свидетелства и ново проучване на The Harris Poll от името на Sprout Social (водещ доставчик на софтуер за управление на социални медии), чийто основен извод е очакването за значителен скок в бюджетите и разходите за комуникация чрез социалните медии. Изследването е направено сред 1000 американски потребители (18-74 г.) и 250 изпълнителни ръководители на бизнес организации, за да се установи как бизнесите използват социалните медии и как планират да ги използват в бъдеще. Резултатите са обобщени в доклада “The State of Social Media: After a Year of Transformation, Executives Are All-In on Social“, който разкрива значението на социалните мрежи за бизнес стратегиите.

„Нашето изследване показва, че американските компании днес разчитат повече на социалните медии, отколкото на който и да е друг комуникационен канал, за почти всички критични бизнес дейности“, споделя Анна Гиновкър, директор и старши консултант в The Harris Poll.

Основните изводи за потребителите:
В условията на здравната криза популярността на социалните мрежи нараства, по-конкретно с 54% (за последната година). 34 % от потребителите очакват, че тенденцията ще се запази в следващите три години. За този скок в използването допринасят най-вече поколението Z и милениалите. Тяхната ангажираност нараства с 65% и 63% съответно и очакват дори по-голям растеж в бъдеще (45 % и 46%) в сравнение с другите поколения. Тези две поколения са и най-изискващи – очакват марките да използват интелигентност, за да осигурят уместно, персонализирано и стабилно клиентско изживяване.

За клиентите е най-важна уместността. Потребителите очакват компаниите да използват социалните медии, за да предоставят по-персонализирано изживяване въз основа на предишни взаимодействия (61%), да четат и анализират какво публикуват в социалните медии (59%) и да ги познават по-добре на базата на тяхната активност в социалните медии (51%).

Положителният опит в социалните медии се превръща в продажби. 43% от анкетираните потребители заявяват, че използват по-често социалните мрежи, за да откриват нови марки и да ги препоръчват (33%) на приятели и семейство и да правят покупка (36%). Освен това, 78% от потребителите са склонни да направят покупка след положителен опит с дадена марка в социалните мрежи, а 77% ще предпочетат тази марка пред конкуренцията. Като цяло 72% ще увеличат разходите си в следствие на въздействие на социалните мрежи.

Основните изводи за бизнеса
Докато повечето мениджъри са единодушни относно важността на социалните медии за техния бизнес, съществува съмнение (само 44% са сигурни) в способността на компаниите им да отговорят на нуждите на клиентите в този канал. 90% от тях се съгласяват, че компаниите им трябва да ползват по-ефективно социалните данни, за да разберат по-добре клиентите си. Почти всички ръководители (95%) са съгласни, че компаниите ще разчитат още повече на социалните данни, за да идентифицират бизнес възможностите дори извън маркетинга.

За бизнеса е ясно, че социалните медии не са нещо преходно – 59% от мениджърите очакват използването на социалните мрежи да се увеличи през следващите три години, както от потребителите, така и от бизнеса. 85 % споделят, че данните от социалните мрежи ще са основен източник за бизнес разузнаването на компанията им. Бизнес мениджърите предвиждат използването на данни от социалните медии за информиране на стратегически и бизнес решения в отделите за продажби (67%), обслужване на клиенти (61%), продукти (53%), изследвания и развитие (48%) и човешки ресурси (43%).

Близо половината (46%) очакват бюджетът за маркетинг в социалните медии на компанията им да се увеличи с до 100 % през следващите три години.

В заключение, ако бизнесът иска да процъфтява в този свят е ясно, че социалните мрежи са ключовите точки за контакт с клиентите и той не може да се случи в бъдеще, а сега.