Архитектура и дизайн за жега

Градовете трябва да се променят, за да оцелеят в екстремно горещото време.

от Redlink , Източник: Wunderman Thompson Intelligence
Архитектура и дизайн за жега

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

През последните няколко месеца по света се наблюдават опасни, рекордни горещи вълни. Учените потвърждават, че юли 2021 г. е най-горещият месец в измерванията в света до този момент. Азия регистрира най-горещия си юли. Италия отбелязва най-високата регистрирана температура в европейската история през август, като официалните показания в близост до Сиракуза са 48,8 градуса. През август в Южна Европа е обявено извънредно положение, като в Гърция, Турция, Италия, България, Румъния, Сърбия, Босна и Херцеговина са издадени предупреждения за опасно високи температури. Подобни опасни топлинни вълни и „топлинни куполи“ се носят навсякъде в Европа и в САЩ – от Сиатъл до Ню Йорк.

Това не е случайност. Климатолозите твърдят, че топлинните вълни стават все по-горещи и по-чести. Те засягат градовете особено силно, превръщайки ги в това, което учените наричат ​​„градски топлинни острови“ – области, където температурите са по-високи поради повърхности, които абсорбират топлина като покриви и настилки, същевременно съчетани с липса на дървета. В отговор се променя начинът, по който мислим за градския дизайн и начин на живот.

Много градове не са проектирани за екстремни двуцифрени топлини. Горещата вълна през юни 2021 г. в Тихоокеанския северозападен регион на САЩ прави това напълно ясно. В Портланд, Орегон – който преживява най-горещия си ден на 26 юни 2021 г. – топлината къса захранващи кабели, изкривява пътища, разтопява асфалта и изкривява виниловата облицовка на къщите. В Сиатъл, Вашингтон, стоманените подвижни мостове трябва да се пръскат с вода, за да се поддържат достатъчно студени и да могат да функционират.

За да помогнат на градовете да се адаптират към по-високите температури, местните власти наемат „Директори по горещините“. Маями е първият град в света, назначил през юни за Директор по горещините Джейн Гилбърт. Атина следва примера на Маями, назначавайки през юли Елени Миривили за първи Директор по горещините в Европа.

В Маями голяма част от работата на Гилбърт е свързана с градския дизайн, като инсталиране на охлаждащи настилки и покриви, и засаждане на повече дървета, за да се увеличи покритието на сянката по тротоарите. Миривили проучва подобни проекти в Атина. Други градове също преосмислят своя дизайн, за да отчетат повишаващите се температури. Лос Анджелис инсталира охлаждаща настилка и покриви, които отразяват слънчевата топлина, а Финикс, Аризона, осмисля дизайна на най-засегнатите квартали, обитавани от жители с ниски доходи.

Гилбърт и Миривили по същия начин насочват усилията си към кварталите с жители с ниски доходи. „Хората, които са направили най-малко, за да причинят това, страдат най-много“, казва Кати Бауман Маклауд, старши вицепрезидент и директор на Центъра за устойчивост на фондация „Адриен Арш-Рокфелер“, за Fast Company.

Голямата жега поражда и нови условия на труд. Доклад на „Съюза на загрижените учени“ от август 2021 г. очертава как изменението на климата и екстремните горещини създават здравни и финансови рискове за 32 милиона американски работници на открито. Очаква се до 2065 г. излагането на работници на открито в САЩ в опасни топлинни условия да се увеличи четирикратно, застрашавайки здравето им и водейки до годишна загуба до 1700 долара заплати на човек или 55 милиарда долара общо.