Алкохол на нула

Борбата с промените в климата много скоро може да се случи само с поръчването на едно питие вечер в бара.

от Redlink
Алкохол на нула

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Глобалните дестилерии и пивоварни се борят с изменението на климата като преосмислят своите процеси, за да бъдат по-устойчиви и по-малко разточителни. Производството на една бутилка водка отделя средно 13 килограма въглерод, според измерванията на специализирания в това стартъп Air Company, който произвежда въглеродно неутрален алкохол. За да се борят с огромните отпадъци, които произвеждат големите производства, те и други дестилерии обещават да се справят по-добре с почистването на планетата през следващите години.

Air Company, която произвежда и продава водка с отрицателен въглероден отпечатък, печели първото място в предизвикателството на НАСА за преобразуване на CO2 през август. Компанията произвежда алкохола си от повторно уловен CO2 и в процеса извлича допълнително килограм въглерод от въздуха. По-рано представяна като една от петте най-добри творчески и работещи идеи за улавяне на въглерод, компанията стартъп печели и една от наградите на World Company за развиващи се идеи за 2021 г. на Fast Company.

Дестилерията Bruichladdich в Шотландия има за цел да направи процеса на дестилация въглеродно неутрален до 2025 г. Компанията планира да последва примера и с производството си на малцов ечемик и пивна мъст. Чисто въглеродно неутрално уиски, направено от чист шотландски ечемик и прясна вода? Звучи като специална вечер за по едно питие за всеки природолюбител.

Алкохолният гигант Diageo обяви миналата година планове за постигане на нулеви въглеродни емисии до 2030 г. Като част от по-голямата им цел: „Общество 2030: Духът на прогреса“, Diageo ще използва 100% възобновяема енергия, ще намали непреките въглеродни емисии с 50% и ще използват 100% рециклирани опаковки до 2030 г. Някои от техните дестилерии, като например Oban и Royal Lochnagar, вече са въглеродно неутрални.

Нови марки, насочени към екологично съобразеното производство на алкохол, се появяват с увеличаването на устойчивите практики в индустрията, включително Bespoken Spirits: компания, която преоткрива традиционната индустрия на спиртни напитки с нови и устойчиви процеси на зреене. Wunderman Thompson Intelligence разговаря с основателите Стю Аарон и Мартин Яносек за тяхната работа през март тази година. „Навлизаме в индустрия, която е изпълнена с много традиции и внасяме наука и устойчивост в нея“, казва Аарон.

Тези устойчиви предприятия и спиртни дестилерии се присъединяват към борбата срещу изменението на климата, въпреки факта, че хранително-вкусовата промишленост бавно се справя с производствените си отпадъци и емисиите на въглерод. Марките трябва да преоценят своите процеси и обща устойчивост, за да намалят емисиите и да се борят със замърсяването, за да се харесат на екологично чувствителните потребители.