5 тренда за успешно свръзване на марките с потребителите в социалните мрежи

41% от хората изобщо не се интересуват от брандирано съдържание

от Redlink
5 тренда за успешно свръзване на марките с потребителите в социалните мрежи

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Ново проучване на Visual Objects (уебсайт, който представя работата на водещи криейтив компании по целия свят), целящо да научи повече за естеството на взаимодейстивието на потребителите на социални медии с брандовете показва, че 41% от хората изобщо не се интересуват от брандирано съдържание. 36% от тях вярват, че марките редовно публикуват кликбайт или спам съдържание.

Това обаче не означава, че марките не могат да ангажират. Могат, стига да не публикуват прекалено промоционално съдържание и да предоставят автентично и информативно съдържание, което ги откроява от това на подобни марки.

Проучването показва, че потребителите най-често харесват, коментират или споделят публикации, които съобщават полезна информация (23%). Само 9% от тях ще се ангажират с публикация с рекламно звучене или заради визуална естетика (11%), което демонстрира необходимостта от визуални елементи, които да поддържат информативното съдържание.

На базата на проучването Visual Objects извеждат някои полезни съвети към марките.

Елиминиране на кликбайт съдържание и призиви към действия.
На първо място е акцентът върху елиминирането на кликбайт публикации в социалните медии, които отблъскват потребителите. Това означава, че марките трябва да избягват заглавия, които не кореспондират със съдържанието, шокиращо съдържание и такова, което не изпълнява ангажименти от заглавието. Брандовете трябва да обърнат специално внимание върху избягването на сензации и да създават уникално съдържание, което да не изглежда подвеждащо. В тази връзка съветът е да се избягват призиви към действие или реклама.


Фокус върху полезно и информативно съдържание.
Потребителите на социални мрежи се ангажират със съдържание, което е полезно и обогатяващо техния живот, така че марките трябва да осмислят как да използват продукта си в информативен контекст.

Пример? Washington Post.

Washington Post успя да се свърже с поколението Z и милениалите по време на карантината чрез серии в TikTok и своя TikTok guy. Изданието предоставя новини през супер успешния формат на платформата. Около 1 милион успешно заинтересовани млади хора ги следват за информативен контент, с което направо „заковават“ идеите за адаптиране, автентичност и адекватност и ги превръщат в практика.


Гласът на марката не бива да се свръхприоретизира.
Компаниите може и да свръхприоретизират бранд гласа си в социалните мрежи, но това не значи, че потребителите ще се ангажират с него – едва 9% биха взаимодействали с подобна публикация. Различният глас на един бранд може да е ефективен, но не бива да е водещ пред истинското, смислено и информативно съдържание. Той трябва да се използва като допълващ стила на компанията и е само един компонент от стратегическия подход за ангажиране на потребителите.

Пример? Starbucks.

Starbucks има около 18 милиона последователи в Instagram и ефективно иинтегрира в марката си информативно съдържание, което отразява ценностите на компанията. Известна с последователната си корпоративна социална отговорност, компанията създава съдържание по поводи като например Деня на Земята, за да популяризира програмата за заемане и връщане на чаши за многократна употреба.

Следване на добрите практики и иновации.
Нововъзникващите марки могат да следват примера на утвърдени компании с много последователи, за да получат представа за добрите практики за ангажиране в социалните мрежи в рамките на конкретна индустрия. Вдъхновението обаче трябва да се използва за иновации и надграждане на съществуващите практики и тенденции и това е, което отличава конкретната марка на конкурентния пазар.

Пример? @GoPro

GoPro e компания за камери с около 18 милиона последователи в Instagram, която се фокусира върху приключенията и уникалните предимства на продуктите си, за да създаде завладяващо съдържание за социалните мрежи. Те използват истинско, нефилтрирано UGC (генерирано от потребителите съдържание) като покачват адреналина на последователите си, чрез публикации на резултатите от употребата на камерите им. Въпреки, че са технологична компания, GoPro постигат успеха си в социалните мрежи като се опират върху автентично туристическо и приключенско съдържание. Така всеки е заинтересован от това да научи повече за това с точно какви камери се постигат тези невероятни изображения.

Визуалното съдържание допълва, а не замества посланието.
Само 11% от потребителите биха се ангажирали с визуална форма, само защото е хубава. В тази връзка препоръките са за красиви инфографики, карти с цитати, рамки около текст, каруселни изображения, информативни видеа. Такива визуални маркетингови подходи съчетават ефективно графики и писмено съдържание, позволявайки на бизнеса да предаде важна информация, като същевременно привлича вниманието на таргетната аудитория.

Пример? Американската админстрация по храните и лекарствата, които успешно комбинират визуализации с текст, за да предадат важна информация за COVID-19.

Проучването на Visual Objects е проведено с анкета сред 501 потребители на социални медии в САЩ.