2021 – годината на смислените пътувания

Туризмът е изправен пред огромна промяна с преосмислянето на пътуванията – въпросът къде и защо ще се пътува през 2021 има неочаквани отговори.

от Redlink , Източник: Wunderman Thompson Intelligence
2021 – годината на смислените пътувания

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Пътуванията вече се задават на далечния хоризонт на събитията, като с появяването на ваксините плановете за пътуване стават малко по-реални. След една година на изолация и принудително усамотяване, хората по света мечтаят не просто да заминат някъде, а да възстановят смислените си връзки с другите и да отделят време за саморефлексия. Това се отразява и на представата им за пътуване в близко и по-далечно бъдеще.

Браян Чески – изпълнителният директор на Airbnb – казва, че в момента хората изобщо не се стремят да попаднат на Таймс скуеър, а копнеят да се видят със семействата и приятелите си. Според него масовото пътуване ще бъде заменено от смисленото пътуване и това ще е трайна промяна.

На 28 януари Airbnb публикува доклад, който се нарича „2021 ще бъде годината на смисленото пътуване“ и е базиран на проучване сред 1000 американци, проведено през декември 2020 и януари тази година. В доклада се посочва, че хората нямат търпение да пътуват отново – пътуването е посочено като забавление номер едно извън къщи, преди ходенето на бар, ресторант или посещаването на спортни и други събития на живо.

Мотивите за пътуване вече са други. Да се срещнат със семейството и приятелите си е първата цел на хората – 51% казват, че ще посетят най-напред членове на семейството си, а други 41% отговарят, че ще заминат при близки хора, които в карантината са станали много важни за тях. 37% от хората казват, че за тях смисленото пътуване вече означава повече време с хората, които обичат.

Пътуването е противодействие на изолацията и отчуждението – пише в доклада на Airbnb – хората с лекота ще пропуснат забележителностите, препълнения транспорт и тълпите в лобитата на хотелите. Целта им все по-често ще е просто да са с близките и приятелите си.

В своя статия през януари New York Times посочват друга цел на смислените пътувания – саморефлексията и личностното израстване. Много хора планират да пътуват до родните места на родителите си или до местата, от които е семейството им, за да научат повече за произхода си и от там – за себе си. Пътуването може да се превърне в инструмент за здравословна авторефлексия и растеж.

Нездравословният ръст на туризма, климатичните промени и пандемията неминуемо карат хората да се замислят повече върху целите, цената и риска при пътуване. Това ще доведе до преосмисляне на пътуването като терапевтично средство с фокус върху онези пътешествия, които носят спокойствие, креативност, щастие и промяна.