„България търси талант“ – пореден успешен сезон

В своя шести пореден сезон „България търси талант“ остава едно от най-предпочитаните предавания за българските зрители.

Текст: Елица Павлович; Петя Розева от Redlink
„България търси талант“ – пореден успешен сезон

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Вероятно е трудно да се разбере колко от българите смятат, че притежават някакъв уникален талант, но е ясно какъв процент от телевизионните зрители в България са зрители на едноименното предаване за търсене на таланти – близо 40%. Това е делът на зрителите над 4 години, избрали да гледат именно това предаване в съответния ден и час.

В своя шести пореден сезон „България търси талант“ остава едно от най-предпочитаните предавания за българските зрители и дори успява да увеличи аудиторията си, привличайки допълнителни зрители след първия епизод и със силен финал. Разбира се, има и странични фактори влияещи на рейтингите на всеки конкретен епизод – какво се излъчва по другите телевизии по същото време, дори понякога и времето навън. Това обяснява и динамиката в рейтингите. Най-видима е тя при първите два епизода, но това има своето обяснение. Първото излъчване на „България търси талант“ този сезон е излъчено в нетипичен за предаването ден, директно на гърба на „Като две капки вода“. Подобно директно съперничество между двете най-големи телевизии не е новост, но тук то потенциално е ощетило музикалните формати, които разчитат на сходна аудитория, която неминуемо се е наложило да избира какво да гледа – двете предавания са с почти идентичен рейтинг в този ден. На практика вторият епизод на „България търси талант“ е първият, излъчен в обичайния неделен ден и той има рекордно висок рейтинг за сезона.

Предишният сезон на „България търси талант“ показва сходни тенденции – силен старт – в случая роля има и излъчения в първи брой и популяризиран в медиите танц на участник, който е починал след заснемането. Нататък тенденцията е леко низходяща, но това е ефект на общото снижаване на гледаемостта със затопляне на времето. За отбелязване е, че миналата пролет в сраната все още имаше известни рестрикции във връзка с пандемията, които общо влияят на по-голяма гледаемост и че на този фон „България търси талант“ не само не е изгубил аудитория през 2022 година, но дори е увеличил дела си и е задържал средния си рейтинг.

Какво допълва към общата картина погледът към предаванията, излъчване на гърба на „България търси талант“ . В таблицата се вижда ясно, че на 14 февруари, когато предаването е излъчено заедно с „Като две капки вода“, двата музикални формата имат сходни резултати, поделяйки си почти поравно аудиторията. Основният конкурент през сезона е Hell’s kitchen – формат, който потенциално има по-различна публика. Може да се отбележи и това, че като средна продължителност на гледане „България търси талант“ си запазва резултатите и дори има възходяща тенденция. Числото е усреднено между най-лоялните зрители и тези, които само за малко са превключили, затова не отговаря на общата дължина на епизодите. Все пак се вижда, че много зрители гледат с интерес.

Разгледани в развитие, сезоните на „България търси талант“ показват отлични резултати, с траен интерес на голяма част от телевизионната аудитория и високи средни рейтинги, които в последните две години са устойчиви – тоест предаването е намерило своята вярна аудитория.